Shihan

Fra Genseipedia
Spring til navigation Spring til søgning
  • Shihan (師範, Shihan), lærer, coach, mester, instruktør, professor.
  • Benyttes oftest i flæng i den vestlige verden som titlen på en chefinstruktør.
  • Bruges faktisk aldrig i den daglige træning eller tiltale af instruktøren. Det er i sådanne sammenhænge mere normalt og hensigtsmæssigt at benytte tiltalen Sensei.
  • Selvom enkelte stilarter accepterer brugen af Shihan om en udøver der har opnået 3.dan, så kræver det minimum 5.dan i Genseiryu og dermed Genseiryu Karate-do International Federation.
  • Man kan generelt set blive Shihan fra man er gradueret 5.dan, hvilket som hovedregel gælder alle stilarter, skoler og forbund. Udover selve graden kræves der dog også, at man bliver anerkendt som Shihan, hvilket udelukkende kan ske via Genseiryu Karate-do International Federation (Japan).

Danmark[redigér]

I Danmark er der til dato kun blevet udnævnt én Shihan, nemlig chefinstruktør i Danmark, Peter Lee. Peter Lee blev endvidere under et af sine mange træningsophold i Japan udnævnt til præsident for Genseiryu Karate-do International Federation (Danmark/Europa) d. 19. januar 2002.

Gradueringslicens[redigér]

Peter Lee er den eneste som i Europa - herunder Danmark - har licens til at graduere i Genseiryu. Alle grader der i Europa sker uden Peter Lee's godkendelse/medvirken, har ingen som helst officiel autorisation i Genseiryu.