Shinen-ryu

Fra Genseipedia
Spring til navigation Spring til søgning

Shinen-ryu (信念流, しんねんりゅう, Shinnen-ryu).

Navnet skrives altid med et enkelt "n", selvom det faktisk er forket. Det er mere korrekt at skrive navnet med dobbelt "n" som i Shinnen-ryu. Dvs. at navnet skal udtales i tre stavelser med to n'er for at lyde korrekt: SHIN-NEN-RYU og altså ikke SHI-NEN-RYU der ganske enkelt er forkert.

Japaneren Yukio Tonegawa (tidligere navn Yukio Noro), grundlagde stilarten Shinen-ryu i Danmark i 1967. Yukio Tonegawa var ansat i et japansk firma med en dansk afdeling, hvortil Yukio var udstationeret. Firmaet havde dog intet med karate at gøre. Yukio savnede tilsyneladende at træne karate, og han henvendte sig derfor i BudokanStrøget i København. På daværende tidspunkt havde Budokan dog ikke Karate på programmet, og den daglige leder Bent Jakobsen ansatte derfor Yukio Tonegawa som karate-instruktør i Budokan. Yukio Tonegawa boede i Danmark fra 1967-1974. I 1974 overlod han alle rettigheder til Shinen-ryu i hænderne på Bent Jakobsen, hvorefter han rejste tilbage til Japan. Yukio skiftede navn fra "Yukio Noro" til "Yukio Tonegawa", tilsyneladende i 1975 i forbindelse med indgåelse af ægteskab. Shinen-ryu døde officielt i 1989 i forbindelse med den endegyldige lukning af Budokan. Rettighederne til brugen af navnet Shinen-ryu tilhører fortsat Bent Jakobsen.

Genseiryu[redigér]

Primære artikel Genseiryu

Navneskift fra Shinen-ryu til Genseiryu[redigér]

Alle de klubber som udsprang fra Budokan droppede navnet Shinen-ryu efter sigende på opfordring/ordre fra Yukio Tonegawa på en træningslejr afholdt i Danmark i 1975 eller 1976. Alle de deltagende elever og instruktører blev på ordre fra Yukio Tonegawa bedt om at returnere samtlige af de papirer han ellers selv tidligere i årene 1967-1974 havde uddelt om Shinen-ryu. Yukio Tonegawa rev herefter alle papirerne i stykker og smed det hele ud. I stedet delte han en masse nye papirer ud fra en anden bog. I den forbindelse proklamerede Yukio Tonegawa, at man nu overgik til Genseiryu. Dette skulle efter sigende være årsagen til, at klubberne dengang skiftede navn fra Shinen-ryu til Genseiryu.[1] Yukio Tonegawa "opfandt" navnet "Shinen-ryu" i 1967 da han begyndte at undervise i Budokan, og han skrottede navnet igen på denne træningslejr. Yukio Tonegawa har jf. flere interviews med Seiken Shukumine og Kunihiko Tosa aldrig nogensinde trænet Genseiryu og ingen i Japan kender Yukio Tonegawa.[2].

Referencer[redigér]

  1. Kilde: Interview af tidligere medlemmer af Budokan, Genshi-Kan og flere andre klubber på den tid.
  2. Interview af Kunihiko Tosa i årene 1997-2015. Interview foretaget af Peter Lee.