Kiyohiko Tosa (interview med en ung kriger)

Fra Genseipedia
Spring til navigation Spring til søgning
Kiyohiko Tosa

Interview med en ung kriger og arvtager[redigér]

Jeg har først og fremmest lært det grundlæggende i at være et komplet menneske, før jeg lærte teknikkerne i Karate-do".

"Stilarten Genseiryu Karate-do opnår gode resultater ikke kun som kampkunst, men også i konkurrencer, hvilket er blevet bevist bl.a. i 1978 af Ryuji Sugita som nåede til finalerne i kumite +70 kg i All Japan Karate-do Championship. Disse resultater beviser i sig selv efter min mening, at stilarten Genseiryu Karate-do er modnet".

Dette er et interview med Kiyohiko Tosa, den første søn af Kunihiko Tosa. Han er medlem af det japanske landshold og har som medlem deltaget i verdensmesterskaberne under World Karate Federation i oktober 2000 i München.

Profil af Kiyohiko Tosa[redigér]

Kiyohiko Tosa

Født d. 9. marts 1977 i byen Asaka i Saitama området i Japan som den første søn af Kunihiko Tosa, der er præsident for Genseiryu Karate-do. I hans tidlige barndom startede han med at lære Genseiryu Karate-do og flyttede senere i sine High School dage til Iwata området og flyttede således fra sine forældre.

Under sine High School dage blomstrede hans talent under vejledning fra Kanji Sasaki sensei fra stilarten Shito-ryu. Senere under sine Økonomi og Jura studier i Osaka, blev han vejledt af Yoshiyuki Osada sensei og opnåede gode resultater, såsom at vinde førstepladsen i +80 kg kategorien ved det 53. National Sports Festival i Kanagawa såvel som at vinde en 3.plads i det 4. Asian Karate-do Championship. Han har nu dedikeret sin træning med det formål at blive en velkvalificeret instruktør under Genseiryu Karate-do.

Interviewet[redigér]

HVAD HAR DU LÆRT GENNEM DIN TRÆNING AF Genseiryu?

Kiyohiko: Da jeg i min barndom startede med at træne Genseiryu, lærte jeg meget målrettet de grundlæggende elementer i først og fremmest at blive et komplet menneske, før jeg lærte de grundlæggende teknikker i stilarten. "Forældre har en forpligtigelse til at opfostre deres børn så de bliver respekterede voksne", sagde min far til mig igen og igen. Det er det samme i klubben. Jeg blev undervist meget målrettet i hvordan jeg skulle tage mine sko af før jeg gik ind i dojoen, opføre mig høfligt og ikke skabe problemer for andre, ikke bryde samfundets regler og love samt måden hvorpå man henvender sig til andre på en høflig og respektfuld måde. Dette vil være de første ting man bemærker når man træder ind i dojoen.

FORKLAR OS VENLIGST OM Genseiryus TEKNIKKER

Kiyohiko: Jeg har trænet under mange instruktører efter mine High School dage, men jeg lærte Genseiryu indtil Junior High School. På en måde kan man sige, at Genseiryu er mit grundlæggende fundament formet gennem undervisning fra disse personer.

Fordi dette er min baggrund, bør jeg ikke tale om Genseiryus teknikker her. Gennem den sparsomme erfaring jeg har opnået med andre stilarter, er det mit synspunkt at der selvfølgelig er forskelle mellem de forskellige stilarter af Karate-do, men jeg har også lært gennem erfaring, at disciplinen under træningen er den samme i alle stilarter, såvel som Budo er blevet overleveret fra lærer til elev siden gammel tid.

Jeg er af den opfattelse at processen med en disciplineret måde at træne sig selv på er den korrekte måde at dedikere sig selv til at lære karate-do såvel som måden til at benytte det i praksis. Gennem træning af karate-do på denne måde, er jeg overbevist om, at man kan udvikle både sin teknik og sin mentalitet.

HVAD ER DINE PLANER FOR FREMTIDEN?

Kiyohiko: Da Genseiryu er en eksisterende organisation og således en del af samfundet, er dens tilstand på dette tidspunkt i tiden vigtig:

  • Hvordan skal organisationen formes.
  • Hvad skal vi sigte imod.
  • Hvilken rolle skal vi antage for at opnår gode resultater.
  • Hvilken slags personer skal være involveret?

Jeg er overbevist om, at jeg bør være klar på disse punkter. Årsagen til at deltage i en masse turneringer er, at det er en måde hvorpå man kan gøre samfundet opmærksom på hvilke ambitioner og ideer Genseiryu har. Jeg kunne godt tænke mig at bringe mine erfaringer fra bl.a. mit medlemskab af det japanske landshold såvel som deltagelse i verdensmesterskaberne videre til næste generation. Personligt var det for mig nemt at sætte mig nogle mål, idet en masse top-placerede seniorer såsom Marutani sempai, Sugita sempai, Motohashi sempai og Shimozono sempai, som alle har opnået gode resultater ved mange turneringer, trænede i dojoen. Selvom der ofte var meget humor involveret, så var det en god støtte når de bakkede mig op og overbeviste mig om, at jeg kunne vinde verdensmesterskabet.

Min personlige ambition er at vinde førstepladsen som individuel kæmper ved verdensmesterskabet i karate under World Karate Federation.

Atleter med Imponerende Resultater[redigér]

Kiyohiko Tosa (tv) ved verdensmesterskaberne i karate i år 2000

Udbredelsen af stilarten Genseiryu Karate-do er et emne som Kunihiko Tosa har beskæftiget sig med siden de tidlige år efter bruddet med Seiken Shukumine. Det var en svær vej som lå foran ham, idet JKF samtidig forsøgte at udbrede deres officielle kvalifikationssystem i den japanske karate-verden.

Da der dengang blev afholdt dan-gradueringer under Japan Karate-do Federation, havde censorerne intet kendskab til Genseiryus kataer. Denne situation var meget svær for censorerne, da de ikke kunne afgøre om eleven havde tilstrækkelige evner til at bestå eller ej.

I år 1962 etablerede Kunihiko Tosa sin organisation med kun 3 klubber, men nu har han udvidet organisationen til næsten 150 klubber fordelt på ca. 12 lande.

Der er så mange atleter som har opnået imponerende resultater gennem denne tidsperiode, men her har vi valgt kun at nævne nogle ganske få:

Yukiyoshi Marutani

1978 3. Asian Pacific Championship Hold Kumite 1.plads
1978 6. All Japan Championship Individuel kumite fighter pokal
1979 1. Japan-France Goodwill Championship Individuel kata 3.plads
1980 5. Verdensmesterskab Hold Kumite 4.plads
1980 1. World Games Individuel kumite +70 kg 3.plads

Ryuji Sugita

1978 6. All Japan Championship Individuel kumite +70 kg 1.plads
1981 36. National Sports Festival Individuel kumite +75 kg 4.plads

Akihiro Motohashi

1978 6. All Japan Championship High school drenge kumite 3.plads
1985 39. National Sports Festival Individuel kumite +75 kg 1.plads
1986 8. World Championship Individuel kumite +80 kg 1.plads
1987 2. Word Cup Individuel kumite +80 kg 4.plads
1987 1. Japan-Brazil Goodwill Championship Individuel kumite 1.plads
1988 7. Asian Pacific Championship Individuel kumite +80 kg 1.plads
1989 3. World Cup Individuel kumite +80 kg 2.plads
1989 8. Asian Pacific Championship Individuel kumite +80 kg 3.plads

Masashi Imano

1991 3. Asian Pacific Junior Championship 18 år kumite 3.plads

Yuka Fukui

1993 High School Sports Festival Kvinder kumite 1.plads
1993 21. All Japan Championship Kvinder kumite 4.plads
1993 1. Asian Championship Kvinder kumite +53 kg 3.plads

Yukiko Sasa

1996 52. National Sports Festival Drenge & piger kumite 2.plads
1996 3. Asian Junior Championship 16 år kumite 1.plads
1996 High School Sports Festival Kvinder kumite 2.plads
1997 High School Selected Sports Festival Kvinder kumite 3.plads
1997 High School Sports Festival Kvinder kumite 1.plads
1997 6. Japan Junior Team Int. Goodwill Championship 17 år kumite 1.plads

Kiyohiko Tosa

1997 53. National Sports Festival Individuel kumite +80 kg 2.plads
1999 4. Asian Championship Individuel kumite +80 kg 3.plads

Noter[redigér]

  • Oprindeligt udgivet på www.genseiryu.dk 15. september 2002, senere flyttet til Genseipedia.

Referencer[redigér]

  1. "Gekkan Karate-do", nr. 360, april 2001 "Spark i tre dimensioner".